Biomolekuly predstavujú rôznorodú skupinu látok, ktoré sú súčasťou každého živého organizmu. Okrem relatívne malých molekúl, akými sú niektoré bunkové metabolity alebo produkty, sem patria aj biomolekuly s veľkou molekulovou hmotnosťou, ktoré sa nazývajú biomakromolekuly, alebo skrátene makromolekuly. Zaraďujeme sem predovšetkým nukleové kyseliny a bielkoviny, ale pre úplnosť aj sacharidy a lipidy.
Nukleové kyseliny sú lineárne biomakromolekuly zložené z nukleotidov pospájaných cez fostátový zvyšok prostredníctvom fosfodiesterových väzieb. Medzi nukleové kyseliny, nachádzajúce sa v živých bunkách a vírusoch, patria DNA a RNA. DNA tvorí takmer vždy dvojzávitnicu, kde na základe pravidla komplementarity báz je A oproti T a C oproti G. RNA tvorí mnoho typov, ktoré majú v bunkách odlišné funkcie, napr. zúčastňuje sa pri transkripcii a translácii, oprave DNA alebo pri jave RNA interferencie.
Primárna štruktúra bielkovín je tvorená lineárnym reťazcom aminokyselín navzájom pospájaných peptidovou väzbou. Pre tvorbu bielkovín majú význam α-aminokyseliny. Hoci existuje niekoľko desiatok aminokyselín, v bielkovinách sa pravidelne vyskytuje len 20. Sú označované ako proteinogénne, tzn. proteín tvoriace aminokyseliny.
Bielkoviny sú biopolyméry zložené z aminokyselín, ktoré sú nepostrádateľné pre život. Bielkoviny a menšie jednotky - peptidy - plnia v organizme mnohé základné funkcie: štruktúrne, katalytické, transportné, pohybové, obranné a regulačné. Bielkoviny nie sú zdrojom energie.
Existencia života je založená na obrovskom množstve biochemických reakcií. Tieto reakcie prebiehajú v prostredí s pomerne nízkou koncentráciou reaktantov, pri nízkych teplotách, za normálneho tlaku a za zhruba neutrálneho pH, to znamená, že bez prítomnosti enzýmov, by vôbec nemohli prebiehať. Enzýmy sa teda označujú ako biokatalyzátory.
Sacharidy (cukry) sú dôležité prírodné zlúčeniny, ktoré vznikajú v procese fotosyntetickej asimilácie - fotosyntézy - z vody a oxidu uhličitého. V živých organizmoch predstavujú sacharidy hlavný zdroj energie pre metabolické pochody a sú aj dôležitou stavebnou zložkou.
Lipidy sú chemicky variabilnou skupinou látok so spoločnou vlastnosťou - hydrofobicitou. Najjednoduchšie lipidy sú mastné kyseliny, ktoré podľa počtu dvojitých väzieb v molekule môžu byť nasýtené alebo nenasýtené. Tuky sú estery vyšších mastných kyselín a glycerolu. Fosfolipidy sú bipolárne lipidy, ktoré tvoria hlavnú zložku biomembrán. Vosky sú lipidy charakteristické pre rastliny.
Tento web používa cookies. Prevádzkovateľ Mgr. Peter Pančík, PhD. vás informuje, že na webovej stránke Biopedia.sk spracováva cookies pre nevyhnutné technické zabezpečenie a analytické účely (Google Analytics) - meranie návštevnosti.
Informácie o cookies
Kto osobné údaje spracováva?
Prevádzkovateľ internetovej stránky Biopedia.sk a spracovávateľ osobných údajov je Mgr. Peter Pančík, PhD. (FO nepodnikateľ).
Na aký účel používame osobné údaje pri vašej registrácii?
Účelom použitia používateľského mena a e-mailu je vytvorenie konta na Biopedia.sk. Pomocou e-mailovej adresy a hesla sa prihlásite.
Po prihlásení, ak si budete robiť test (MegaTest), sa vaše výsledky budú uchovávať vo vašom profile, ku ktorým máte stále prístup.
Zároveň, ak budete v testoch úspešný, sa vaše používateľské meno môže zobraziť v tabuľke Sieň slávy spolu so skóre, počtom vykonaných testov a počtom dobrých a počtom zlých odpovedí.
E-mail môže slúžiť aj pre komunikáciu prevádzkovateľa s používateľom v prípade oznámenia dôležitých noviniek a upozornení ohľadom Biopedia.sk.
E-mail v žiadnom prípade nebude použitý na zasielanie newslettrov, a ani vaše používateľské meno a úplné výsledky MegaTestu, nebudú poskytnuté tretej strane.
Kde sa môžem dozvedieť viac?
Úplné znenie podmienok používania, vrátane ochrany osobných údajov, sa dočítate na tejto stránke.
Zabudnuté heslo
Zadaj svoju emailovú adresu, cez ktorú si sa registroval/a, a bude ti zaslaný email s inštrukciami pre zmenu hesla.